Meteen naar de inhoud
Home » Phil Foden kan een sleutelrol spelen voor Engeland

Phil Foden kan een sleutelrol spelen voor Engeland

  • door

Voormalig Liverpool- en Engeland-vleugelspeler John Barnes gelooft dat Phil Foden een sleutelrol kan spelen in de poging van Engeland om het WK te winnen, maar dat de verschillen tussen Manchester City en de Three Lions een negatieve invloed hebben op zijn spel. De kracht van de Three Lions is hun rijkdom aan uitstekende aanvallers. Zozeer zelfs dat Raheem Sterling niet werd gemist toen hij naar huis moest en de wedstrijd tegen Senegal miste en dat bijna niemand heeft gemerkt dat James Maddison nog geen minuut heeft gespeeld.
Foden heeft dit seizoen voor Pep Guardiola in de Premier League de meeste minuten op links gehad. Terwijl het gebruikelijk is geworden dat spelers op hun sterkere voet naar binnen komen, is dit iemand met het tempo en de techniek om dat ook vanaf links te doen. Foden – of ‘Ronnie’ zoals hij algemeen bekend staat bij familie en vrienden – is misschien wel de meest complete Engelse voetballer van zijn generatie en zijn salaris bij Manchester City werd onlangs verdrievoudigd tot meer dan 200.000 pond per week.
Foden heeft dit seizoen in 22 optredens voor zijn club en land negen doelpunten gemaakt en twee keer geassisteerd. Hij kwam in de 71e minuut in het eerste duel van Engeland met Iran als invaller in actie en speelde alle 90 minuten tegen Wales.
Southgate zal zijn ploeg naar verwachting opstellen met een back five in een poging de aanvallende dreiging van Frankrijk te bestrijden, maar het is onduidelijk hoe Foden daarin past. Southgate zal wel slapeloze nachten hebben over wat hij gaat doen, maar hopelijk is hij moedig en speelt hij weer eens op de voorgrond. Want met Foden en de rest is Engeland goed genoeg om iedereen te verslaan.
De redenering van Southgate draait om defensieve discipline, maar het argument kan net zo goed worden gemaakt door te focussen op de sterke punten van de speler in plaats van zijn zwakke punten. Voorlopig is Foden een afmaker. Hij kan vanuit de diepte creëren, maar hogerop is hij op zijn best.

Geef een reactie