Meteen naar de inhoud
Home » Premier League klaagt Manchester City aan wegens vermeende overtredingen van de financiële regels

Premier League klaagt Manchester City aan wegens vermeende overtredingen van de financiële regels

  • door

De Premier League heeft Manchester City doorverwezen naar een onafhankelijke commissie wegens meer dan 100 vermeende overtredingen van de financiële regels sinds de club werd overgenomen door de in Abu Dhabi gevestigde City Football Group. De Premier League bevestigde dat een aantal vermeende overtredingen tussen de seizoenen 2009-10 en 2017-18 met de afsluiting van een vierjarig onderzoek naar een onafhankelijke commissie zijn verwezen.

Sinds 2008 is City een van de meest dominante clubs in Engeland, terwijl het team in de afgelopen vijf jaar onder zijn huidige manager Pep Guardiola ook vier Premier League-titels heeft gepakt. De onafhankelijke commissie die zich over de beschuldigingen buigt, kan echter aanbevelen om City uit de competitie te zetten, te schorsen of punten te geven als de club schuldig wordt bevonden.

City zou de regels van de competitie hebben geschonden, die vereisen dat “te goeder trouw” accurate financiële informatie wordt verstrekt die een getrouw beeld geeft van de financiële positie van de club. De lijst met aanklachten van de Premier League, in een persbericht met veel juridisch jargon en droge verwijzingen naar specifieke regels en verordeningen, was opmerkelijk groot. Als je alle individuele regels die zouden zijn overtreden in de verklaring optelt, kom je op meer dan 100.

City, dat in 2008 werd overgenomen door City Football Group, wordt ook beschuldigd van het niet meewerken aan het onderzoek van de Premier League, dat in december 2018 werd gestart. City heeft het onderzoek van de Premier League eerder bestempeld als “het gevolg van het illegaal hacken en buiten de context publiceren van clubmails.” In 2020 verbood de UEFA Manchester City voor twee jaar uit de Champions League vanwege overtredingen van de financiële regels, maar de club ging in beroep en liet het verbod ongedaan maken.

Uit documenten die als onderdeel van de Football Leaks hack openbaar werden gemaakt, bleek dat City de waarde van sponsordeals van Abu Dhabi-bedrijven had opgeblazen en geld van de Golfstaat naar de club had gesluisd. Manchester City reageerde op de beschuldigingen met een verklaring waarvan de taal in strijd was met de bewering van de bond dat City niet had meegewerkt aan het onderzoek, dat nu al vijf jaar loopt. The Mail on Sunday meldde afgelopen mei dat de aanklacht tegen City mogelijk dichterbij kwam omdat de Premier League ‘materiedeskundigen’ had aangesteld om de details van de zaak toe te lichten.

Pep Guardiola heeft de club sinds zijn aanstelling in 2016 naar drie competitietitels geleid. Zijn ploeg staat dit seizoen tweede in de Premier League, vijf punten achter koploper Arsenal.

Geef een reactie